Sofie Jeppsson, 34 år, uppväxt i Lund men bor i Stockholm sen 2010. Utbildad jurist, läste i Lund. Arbetar som advokat med brottmål och familjerätt. Har sambo och dotter på 1,5 år.

Sofie Jeppsson, 34 år, uppväxt i Lund men bor i Stockholm sen 2010. Utbildad jurist, läste i Lund. Arbetar som advokat med brottmål och familjerätt. Har sambo och dotter på 1,5 år.


INTERVJU MED SOFIE:

HLW: Du hörde av dig till Heja Livet och ville utanför ditt heltidsjobb som advokat på din egna byrå hjälpa våra medlemmar helt pro-bono. Hur kom du fram till detta?Sofie: Det finns faktiskt flera anledningar. Dels så tycker jag att Heja Livet är en fantastisk grupp eftersom den går ut på att kvinnor ska stötta varandra och det känns väldigt roligt att få bidra till det. Dels tycker jag att det är en förmån att få dela med mig av den kunskap jag har pga. mitt arbete och på så sätt kunna hjälpa någon eller några. Vidare tycker jag att det är kul att försöka göra juridiken begriplig även för de som inte arbetar i branschen.

*

HLW: Vem är Sofie Jeppsson?


Sofie: Jag läste juridik i Lund och kände tidigt på utbildningen att det var straff-och processrätt som jag var intresserad av och att det var inom just detta område som jag ville inrikta mig. När jag var klar med utbildningen blev det naturligt för mig att söka jobb på en advokatbyrå som arbetade med humanjuridik. Efter flera år på den byrån, tingstjänstgöring samt en föräldraledighet bestämde jag mig för att starta en egen advokatbyrå med två andra.

Idag är vi sex stycken medarbetare och det känns otroligt spännande och utvecklande att driva eget företag. Självklart känns det läskigt att kasta sig ut och starta eget, men grundkänslan är positiv och jag tror verkligen att jag har valt rätt väg. 

Jag tänker ofta på hur jag som arbetsgivare vill vara i förhållande till de anställda, ibland lyckas jag, ibland inte. På vår arbetsplats vill vi ha högt i tak och att alla ska våga ta upp sådant som inte känns bra, det tror jag är en av nycklarna till att de anställda ska trivas och stanna kvar länge.

Vår advokatbyrå, Olsson Lilja advokater, arbetar med brottmål, dvs uppdrag som offentlig försvarare, målsägandebiträde samt särskild företrädare för barn samt familjerätt avseende frågor om vårdnad, boende, umgänge.

*

HLW: Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Sofie: En vanlig dag på jobbet kan börja med ett möte med en klient på kontoret där vi exempelvis diskuterar hur vi ska lägga upp en stämningsansökan som handlar om vårdnaden om klientens barn. Efter det åker jag till ett polisförhör eller häktet och sen på eftermiddagen har jag en rättegång i tingsrätten. Vissa dagar är självfallet inte lika spännande men de flesta dagar innebär att jag gör en mängd olika saker och träffar flera olika klienter.

*

HLW: Vad driver dig arbeta som advokat?Sofie: I mitt arbete träffar jag många människor som mår dåligt av olika anledningar, det kan vara att man blivit utsatt för brott, blivit oskyldigt anklagad för brott eller så är man mitt i en uppslitande vårdnadstvist med sitt ex. Att få komma in i det skedet av en persons liv, att lyssna och få komma med råd är en otrolig förmån och det gör att mitt jobb alltid känns meningsfullt. Just detta, att ha den här direktkontakten med människor, är det som gör att jag älskar mitt arbete, det bor nämligen en liten hobbypsykolog inom mig. 


Tack snälla Sofie för ditt otroligt fina intitiativ att dela med dig av din kunskap till Heja Livets medlemmar!

Då Sofie gör detta ideelt vid sidan av sitt heltidsjobb, kommer hon i mån av tid ta sig ann och svara på de frågor hon har möjlighet till, viktigt är då att komma ihåg att alla tyvärr inte kan få sin fråga besvarad.

Vi vill även påminna om att Sofie är verksam som Advokat på Olsson Lilja Advokater och alla personer som kontaktar henne omfattas automatiskt av den tystnadsplikt advokater har. 

För att kunna hjälpa så många som möjligt här i vårt forum, kommer Sofie fråga vissa utvalda om det är möjligt att vi publicerar deras fråga med ett svar i Heja Livet och att frågan självklart då kommer vara anonymiserad - Om det då finns ett godkännande av frågeställaren så publiceras dennes fråga i vårt forum, anonymt.

Vid andra frågor som rör samarbetet: Kontakta info@hejalivet.com

Fråga Sofie

Inom vilka områden kan du kontakta Sofie med dina frågor?

Brottsmål - Om du blivit utsatt för brott eller är misstänkt för det eller bara har en allmän fråga om detta.

Familjemål - Enbart frågor som handlar om vårdnad, boende och umgänge. 
Inte frågor som rör ekonomisk familjerätt, såsom frågor om bodelning, arvskifte, testamente, äktenskapsförord.

Är man tveksam på om Sofie arbetar med ett visst område är man välkommen att maila och fråga det.

För att kontakta Sofie skickar du din fråga som rör Brottmål/Familjemål till: fragasofie@hejalivet.com

Heja Livets övriga medarbetare har ingen insyn i denna mail då den är helt privat.


Då Sofie gör detta ideelt vid sidan av sitt heltidsjobb, kommer hon i mån av tid ta sig an och svara på de frågor hon har möjlighet till, viktigt är då att komma ihåg att alla tyvärr inte kan få sin fråga besvarad.

Vi vill även påminna om att Sofie är verksam som Advokat på Olsson Lilja Advokater och alla personer som kontaktar henne omfattas automatiskt av den tystnadsplikt advokater har.

För att kunna hjälpa så många som möjligt här i vårt forum, kommer Sofie fråga vissa utvalda om det är möjligt att vi publicerar deras fråga med ett svar i Heja Livet och att frågan självklart då kommer vara anonymiserad - Om det då finns ett godkännande av frågeställaren så publiceras dennes fråga i vårt forum, anonymt.

Vid andra frågor som rör samarbetet, kontakta: info@hejalivet.com